Op de Facebookpagina van Paardenpartner verschijnen regelmatig leuke en leerzame posts! De bedoeling is om daarnaast ervaringen, tips, quotes en anecdotes uit te wisselen. De leukste, nuttigste en inspirerendste posts worden op deze pagina verzameld zodat er een online kennisbank ontstaat.
Hier alvast wat mooie paardenquotes en dergelijke:
Er was eens een jonge cowboy die aan het werk was met enkele paarden in een paddock. Een oudere cowboy kwam langs, bleef even staan kijken en vroeg; "Jonge man, zou jij het geheim van goede horsemanship willen weten?"
De jonge cowboy zei dat hij dat wel zou willen. De oude man maakte een vuist en zei; "Als jij mijn vuist kunt openen, zal jij het geheim van goede horsemanship ontdekken."
De jonge man trok, duwde, kneep, sloeg, prikte en stompte de vuist. Uiteindelijk gaf hij op en zei: "Ik krijg het niet open. Wat is het geheim om je vuist open te krijgen, zodat ik het geheim van goede horsemanship kan ontdekken?"
De oude cowboy antwoordde; "Je had het gewoon even kunnen vragen."
- Onbekend
"To be my horses friend I do not need to be his teacher. But to be his teacher, I do need to be his friend."
- Bent Branderup
"Laat liefde en verantwoordelijkheidsgevoel jegens het paard al uw handelingen bepalen."
- Nuno Oliveria
"Riding:The dialogue between two bodies and two souls aimed at establishing perfect harmony between them." - Waldemar Seunig
"If you're willing to fight your horse, chances are he's willing to fight you right back."
- Mark Rashid
"A horse doesn’t care how much you know until he knows how much you care."
- Pat Parelli

"For a horse to trust you, you must trust the horse."
- Pat Parelli
"There's no such thing like a 'no good horse', every 'no good horse' was made by a 'no good human'
- Pat Parelli
"De intuïtieve geest is een godsgeschenk, het rationele verstand een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten."
- Albert Einstein
**************************
Het is niet de techniek, maar het misbruik ervan dat schadelijk is.
**************************
Van gedachte veranderen, betekent in ieder geval dat er gedacht wordt.....
Als je niet gelukkig bent met jezelf, ben je nergens gelukkig

***********************
Goed rijden bestaat uit al voelend beïnvloeden.
Spanning die zich in je lichaam vastzet, blokkeert je gevoel. Hoe vaak ben jij bezig met ontspanning tijdens het rijden?
*************************
Lukt het allemaal even niet met rijden? Voel je je gefrustreerd omdat je het idee hebt dat je niet verder komt?
Bedenk dan dat als je je paard beter in zijn stal of wei terugzet dan hij was toen je hem eruit haalde, je altijd iets hebt bereikt.
************************
Wist je dat je je heupen blokkeert als je je hakken optrekt bij het rijden? En als je knijpt met je knieen ook.
Als dit gebeurt, kan de beweging van je paard (die van achteruit begint) niet goed door het lichaam heen naar voren gaan. Zo bereik je dan precies het tegenovergestelde van wat je wilt.
Drijf dus met je kuiten en laat je benen zoveel mogelijk ontspannen om de paardenbuik heen naar beneden hangen. Als je je benen meer langs de buik aan wilt laten sluiten, beweeg dan je onderbeen vanuit je knie.

***************************
De zit is de enige hulp die je niet weg kan nemen tijdens het rijden en tegelijkertijd de meest invloedrijke hulp. Zonder een goede zit ben je niet in staat de overige hulpen correct te geven en evenmin om je voldoende te ontspannen om goed te kunnen voelen wat er onder gebeurt.
Geen wonder dus dat alle oude meesters zo hameren op het belang van een goede zit. En dat werken aan je houding en zit zoveel verbetering brengt in je rijden.
*****************************
Paardrijden is al voelend beinvloeden. En als je gespannen bent, kan je niet goed meer voelen. Dus: ontspanning hoort erbij als basisvoorwaarde.
Bovendien: als je ontspannen bent, maak je sneller plezier dan als het een gespannen toestand is allemaal. Geldt voor ruiter én paard. Drie hoeraatjes voor een ontspannen omgang met je paard - of je er nu op zit of niet ;)

***************************
Ontzettend interessant artikel over de 'kring van spieren' in het paardenlichaam. In het Engels, maar zeker de moeite waard om door te lezen. Supermooie illustraties ook!
http://www.equinestudies.org/ring_revisited_2008/ring_of_muscles_2008_pdf.pdf
*********************
Beloon met je hart, corrigeer met je verstand. En als je je vergist, vergis je dan in het voordeel van je paard.
*********************
Denk je eens in dat je een paard bent. Je hebt geen handen om te gebaren, geen woorden om te spreken. Je hebt alleen je lichaam. Je bent een prooidier en je vertrouwt op het leven in een groep en je snelle reflexen voor je overleving. Zodra je gevaar denkt te zien of horen is je eerste signaal van angst naar de kudedegenoten: abrupt je adem inhouden.
Wij mensen doen dit ook, vaak puur instinctie
f. Alleen zijn wij ons er vaak niet van bewust - en we zien nog vaker 'spoken' dan paarden door onze enorme verbeeldingskracht. Ons verstand gaat vaak met ons op de loop met allerlei doemscenarios's. En die schrikbeelden halen ons juist nog verder weg bij ons zelfbewustzijn, ons lichaamsbewustzijn.
De oplossing: doe wat meer zoals een paard. Communiceer met je ademhaling en blijf in het hier-en-nu. Wees je bewust van wat je doet en voelt. Richt je niet op wat je paard doet, maar geef leiding door richting en tempo aan te geven. Gek genoeg verwijten wij het paard ervan dat ze hysterisch, schijterig en dom zijn.....

************************
Weigert jouw paard weleens met je mee te lopen aan de hand? Probeer eens om (desnoods op de plaats) toch door te blijven lopen. De neiging om te volgen is vaak sterker dan de weerstand die je paard op dat moment voelt. En het is bovendien een zachtaardige manier om even aan te dringen bij je paard ;)
********************
De logische volgorde bij het rijden: voelen - aansluiten - beïnvloeden
En dit allemaal met begrip. Begrip voor je paard EN begrip van de biomechanica en de communicatie. Een flinke dosis zelfkennis is daarbij voor elke ruiter een must. Als je niet naar jezelf en je eigen verbeterpunten wilt kijken, zul je nooit goed leren rijden.
**********************
Engelstaligfilmpje over het spijsverteringskanaal van het paard, compleet met stoffen replica:
http://www.youtube.com/watch?v=8lqk7igz9L4&feature=youtube_gdata_player
*********************
Soms heeft een kleine verandering in je houding een grote uitwerking op je lichaam. Trommel maar eens met je vingers op de tafel, alsof je ongeduldig bent. En doet het daarna nog een keer, maar dan met het kootje van je duim zo ver mogelijk ingebogen. Je zal zien dat dit een stuk moeizamer gaat, zeker bij je 'slechte' hand.
Als je rijdt is dit niet anders!
*************************
Een leuke overpeinzing: ga je zo snel mogelijk op je doel af, of investeer je tijd in de kwaliteit van je vooruitgang?
Een paard dat nooit iets gevraagd wordt wathij niet met enig gemak kan doen, zal denken dat hij de hele wereld aankaan. Zo'n paard hoef je geen trotse houding aan te leren - hij komt als een superster de ring in, omdat hij gelooft dat hij een superster is. ;)

**************************
Een heel interessant artikel over het ontstaan van de Barokke paardenrassen door Atjan Hop:
http://www.paardenvandezon.com/pubDocs/documents/Spaans%20bloed_barokke%20levensader_Atjan%20Hop.pdf
*******************
Vraag weinig, herhaal vaak en beloon veel - wijze woorden voor paardenliefhebbers.
*********************
Als je altijd maar bezig bent om jezelf te bewijzen aan anderen, geef je anderen enorm veel macht over jezelf.
Als je je alleen interesseert voor het eindresultaat, moet je niet verbaasd zijn als de weg ernaar toe weinig zinvol is.
*************************

Het is misschien niet altijd leuk om ze te maken, maar wist je dat fouten heel nuttig zijn? Je hersens zijn extra gevoelig voor negatieve ervaringen en stellen extra capaciteit beschikbaar om ze te voorkomen.
Hoewel ze niet altijd prettig zijn, versnellen fouten je leerproces aanzienlijk!
Wees dus niet al te bang om iets 'fout' te doen als je iets nieuws aan het leren bent - weten hoe iets niet moet, is bijzonder nuttig en bij het leren kan ke ook wel wat extra hersencapaciteit gebruiken ;)
**************************
Rijden is al voelend je paard beinvloeden.
Als je het invoelende gedeelte overslaat, kan je resultaat nooit meer zijn dan mechanisch.
Het verbaasd me weleens om te zien hoeveel mensen meteen aan het 'produceren' willen slaan met een paard, zonder de moeite te willen nemen om eerst bij het paard aan te sluiten, zowel fysiek als in zijn belevingswereld.
Als je doel harmonie is, hoe kun je daar dan komen door je alleen van mechaniek te bedienen?
****************************************

Eigenlijk heb ik een hekel aan het woord 'instructie' - dat doet het lijken alsof er alleen maar gezegd wordt wat je moet doen, of er alleen instructies worden gegeven voor iets.
In mijn lesgeven wil ik niet alleen dat de ruiter weet wat hij wanneer moet doen, maar ik wil hem/haar ook laten begrijpen waarom ze op dit moment moeten doen wat ze moeten doen. Zo de ruiter ook zonder mijn instructies
zelf met zijn/haar paard verder, omdat hij/zij begrijpt wat het paard van ze nodig heeft.
Ik wil ook niet dat mijn leerlingen weten hoe ze iets gedaan kunnen krijgen van een paard, maar dat ze leren hoe ze een paard iets moeten leren, hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het paard hen begrijpt.
Neemt niet weg dat ik best als 'pratende spiegel' wil fungeren, maar alleen als de leerling begrijpt wat ik ermee wil bereiken en waarom ; )
********************************
Nog even een grappig feitje uit de presentatie van Doris von der Aue op de open dag van Paardenpartner:
Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom paarden eigenlijk nooit gaatjes hebben in hun tanden en kiezen?
Dit komt omdat het gebit van het paard een zelfreinigende werking heeft door de manier waarop het voedsel gekauwd wordt. het vormt een soort gevlochten spiraal die door de draaibeweging tegen de tanden en kiezen schuurt en ze daarmee zachtjes polijst. De paardenvariant van tandenpoetsen is dus gewoon: eten.
Dan moet dat eten wel ruwvoer zijn, overigens. Nog een reden om je paard voldoende ruwvoer te voeren.
**********************************

Een van de belangrijkste dingen die een ruiter moet leren voelen is het vershuiven van het zwaartepunt van het paard.
Pas als je kunt voelen op welke manier je paard uit balans raakt, kun je hem helpen zijn balans te herstellen. Als je n
og niet zo vertrouwd bent met de mogelijke scheefheden van je paard, is werken aan de hand een goede manier om inzicht te krijgen in de scheefheden van je paard. Je leert de sterke en zwakke punten van je paard zien en voelen, zodat je dit onder het zadel zult kunnen herkennen. Tegelijkertijd wordt je paard onbelast sterker en soepeler gemaakt, zodat hij beter om zal kunnen gaan met de verstoring van zijn evenwichtdoor het gewicht van de ruiter.
Waar vind je op deze wereld adelijkheid zonder trots, vriendschap zonder adelheid? Hier, waar gratie spierkracht heeft, en kracht en vriendelijkheid samengaan. Hij dient zonder onderdanigheid, hij heeft gevochten zonder vijandigheid. Niets is zo machtig, zo geweldloos; niets is zo snel, zo geduldig.
-Robert Duncan

|